Praktijk Lichter

Logo Praktijk Lichter

Integratieve therapie

Er bestaan veel verschillende soorten therapieën, ontstaan vanuit verschillende psychologische stromingen. Bij integratieve therapie worden de werkende factoren van verschillende therapievormen samengevoegd (geïntegreerd), op zo’n manier dat het aansluit bij jouw klacht. Ben je bijvoorbeeld een enorme denker, maar analyseer je elke keer in hetzelfde rondje? Dan kan het helpen om aan de slag te gaan met emoties en dat wat jij voelt in je lichaam. Voel je je juist overweldigd door je emoties en wil je zaken eens helder op een rijtje zetten? Dan kun je met mijn hulp op onderzoek uitgaan naar waar dit door komt, zodat je weer grip krijgt.

Integratieve therapie gaat ook over integratie van jou als persoon. Door beschadigingen die je in het leven oploopt, kunnen delen van jou zijn losgeraakt. Omdat dat jou op dat moment beschermde. En je hebt een omgangsvorm (coping) ontwikkeld die wil voorkomen dat je die pijn voelt of nog een keer meemaakt. Maar die beschermingsmechanismen kunnen gaan overfunctioneren, waardoor jij niet meer het gevoel hebt dat je kan kiezen hoe je wil reageren op een uitdaging. En je niet bereikt waar je eigenlijk naar verlangd. 

Het weer bij elkaar brengen van al die delen van jezelf is een proces van integratie, heelwording. Waarbij aandacht is voor alle dimensies van de mens: je lichaam, je psyche, je socialisatie en je spiritualiteit.

Ik maak gebruik van de volgende therapeutische hulpmiddelen:

Als dit jou aanspreekt en je denkt dat deze manier van begeleiding je zou kunnen helpen, neem dan vooral contact met me op.